Ipari megoldások

Airocide ipari megoldások, tiszta levegő a legterheltebb környezetben

Az AiroCide PPTTM berendezés gyakorlatilag a NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a különböző AiroCide termékvonal berendezéseinél is alkalmaznak. A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az AiroCide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására/eliminálására /elpusztítására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban, élelmiszeripari üzemekben és tárolókban valamint egészségügyi intézményekben. (Az AiroCide szerepel az FDA II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.) 

facebook

GCS-100-as modell
Légtisztítás kapacitás: 708 m3 – 1416 m3 -ig
Hossz: 1065 mm
Szélesség: 595 mm
Mélység: 117 mm
Súly: 28,35 kg
Zajterhelés: 49 dB
Max Feszültség: 100 – 240 V AC
Max Áramerősség: 5,0 A
Frekvencia: 50/60 Hz
Teljesítmény: 462 W
Elhelyezés: Falra vagy plafonra
Karbantartás: Évenkénti ízzócsere
GCS-50-es modell
Légtisztítás kapacitás: 354 m3 – 708 m3 -ig
Hossz: 720 mm
Szélesség: 581 mm
Mélység: 116 mm
Súly: 17,29 kg
Zajterhelés: 46 dB
Max Feszültség: 100 – 240 V AC
Max Áramerősség: 2,5 A
Frekvencia: 50/60 Hz
Teljesítmény: 214 W
Elhelyezés: Falra vagy plafonra
Karbantartás: Évenkénti ízzócsere

GCS-25-ös modell
Légtisztítás kapacitás: 57 m3 – 85 m3 -ig
Hossz: 465 mm
Szélesség: 525 mm
Mélység: 115 mm
Súly: 8,34 kg
Zajterhelés: 42 dB
Max Feszültség: 100 – 240 V AC
Max Áramerősség: 1,0 A
Frekvencia: 50/60 Hz
Teljesítmény: 73 W
Elhelyezés: Falra vagy plafonra
Karbantartás: Évenkénti ízzócsere
facebook

Hogy működik a technológia?

A technológiát a NASA-nak köszönhetjük, ott fejlesztették ki az emberet is szállító űreszközök légterének tisztításához. Ez a technológia az űrben, a legnehezebb és legveszélyesebb környezetben már bizonyította alkalmasságát. Az Airocide légtisztító berendezések minden változata fotokatalitikus elven működik. Ez a technológia nem használ szűrőket ezért cserélni sem kell azokat. Lényege, hogy Titán-Dioxid katalizátoranyaggal bevont felületet sugárzunk be UV fénnyel, melynek hatására a levegőben megtalálható vízpára vízmolekulái gerjesztett állapotba kerülnek és ennek hatására OH- és H+ ionokra bomlanak fel. Ezek a rendkívül reagens ionok minden a környezetükben található szerves anyagot eloxidálnak. Mindez a készülék reakciókamrájában történik, teljesen zárt térben így a szabad gyökök nem veszélyeztetik a készülék környezetében tartozkodókat.

facebook

Ez egy szűrőberendezés?

John Hayman az Akida Holdings kutatási és technológiai részlegének igazgatója: „a berendezés egy fotokatalitikus reaktor nem egy szűrő. Ellentétben a szűrővel a levegőben lévő szerves anyagokat és illó szerves vegyületeket, gázokat képes eloxidálni és széndioxiddá valamint vízpárává alakítani. Így amikor alkalmazzák, elpusztítja a levegőben található baktériumokat, vírusokat, spórákat, és egyéb illékony szerves vegyületeket (VOC gázok) valamint szagmentessé teszi a levegőt. A fotokatalitikus reakcióhoz egy speciális hullámhosszú ultraibolya (UV) fényre, valamint egy szintén speciális formulájú titánium-dioxidra van szükség. A titánium-dioxid sok formában létezik. Ebben a berendezésben egy különleges kristályszem formulájú úgynevezett „anatáz fázisú” (TiO2) alkalmaznak. Az ultraibolya fény hullámhosszát nanométerben (nm) mérjük. A TiO2 a 180-385nm közti hullámhosszú fényben aktiválható. Azonban a 180nm hullámhosszú fény már ózont is generál. Ezt megakadályozandó a berendezésnél 254nm hullámhosszú ultraibolya fényt alkalmaznak.


A reaktor mechanikája

A folyamatban hidroxil gyökök (a legerősebb ismert oxidáns) generálódnak, amelyek inkább a felülethez tartanak, mind gázzá alakulnak. A 3,2 eV (elektron volt) az ultraibolya fény fotonok hatására a TiO2 gerjesztődik és a felszabaduló elektron hasítja a vízmolekulákat. Amikor a hidroxil gyök külső héjáról hiányzik egy elektron a gyök nagyon instabillá és reaktívvá válik, azonban a reaktor biztosítja, hogy az összes reakció a TiO2 felületén játszódjon le. Gáz fázisban semmi nem történik. A szén-dioxidon és a vízpárán kívül, amelyek a reakció végtermékei egyéb gázok nem szabadulnak fel. A molekulák szervetlen alkotói elfújódnak.


A mineralizáció, a szennyeződések elpusztítása 

A penész spórák (vagy a baktériumok, illetve a szagok) semlegesítését mineralizációnak hívjuk. Az OH- gyök úgy viselkedik mint egy piranja. A folyamat a köztes hidro-karbon molekulát a TiO2 felületén tartja, ahol egy újabb hidroxil gyök képződik, és az tovább támadja a spórát.

A TiO2 felületén az adszorpció és a vele párhuzamos oxidáció addig zajlik, amíg a spóra teljesen meg nem semmisül. A korábban már megemlített titániumdioxid formula hidrofil tulajdonságú, ezért valamennyi nedvességet vonz a felszínére. Ez azt jelenti, hogy a levegőben található relatív páratartalom a TiO2 felületére jutva fenntartja a reakciót és ugyanakkor öntisztulóvá teszi a rendszert.

A hidrofil nanoszemcsék komplett nanoszemcse membránt alkotnak, amely teljesen beborítja a 15mm hoszszú és 4mm átmérőjű tubusokat, amelyek a rendkívül nagy reakciós felületet alkotják. A legnagyobb fotokatalitikus reaktor nagyobb, mint 5 m2 aktív felülettel rendelkezik.

A reakciókamrában a tubusok randomszerű elrendezése biztosítja a beáramló levegő tökéletes érintkezését a felülettel. A reakcióban csak a levegőből származó relatív páratartalom egy része vesz részt, ami csak ppm vagy akár ppt koncentrációt jelent, ezért nincs párakicsapódás sem.


Ultraibolya lámpák

A legnagyobb fotokatalitikus reaktorban 46 db 8 watt teljesítményű ultraibolya lámpa található, amelyek termelnek valamennyi hőt. Ez a teljesítmény 3-4db 100 wattos izzó teljesítményének felel meg, ez minimális hőmennyiséget jelent, de elegendő a reaktor ágy megfelelő hőmérsékleten való tartásához. „Mivel a levegő átáramlását a randomszerű elrendezéssel visszafogjuk, csökkentjük annak relatív páratartalmát a reaktor ágyon történő átáramlás ideje alatt”- mondja Hayman. Az ultraibolya lámpák kvarc hüvellyel vannak elválasztva és körülvéve. Ez megakadályozza az évenkénti izzócsere alkalmával, a reaktorággyal való esetleges direkt érintkezést, valamint biztosítja a megfelelő távolságot a reakció hatékony lezajlásához is. A lámpacsere a legújabb sorozatú modelleknél 5 percnyi időt vesz igénybe. A mindennapi életben használt berendezésekbe már a negyedik generációs fotokatalitikus reaktor kamrát építik be, amelyek a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a leghatékonyabb működést biztosítják a különböző felhasználások terén.