Zöldség és gyümölcs tároláshoz

A frissen betakarított zöldség és gyümölcsáru számára fontossá válik az úgynevezett polcállóság vagy pultállóság kérdése. Ez annyit jelent, hogy ha a tárolási kondíciók az adott termék számára megfelelők, akkor tovább marad tetszetős, eladható állapotban. E kondíciók közül a négy legfontosabb: a tárolási hőmérséklet, a páratartalom, a kezelés (fizikai bánásmód) és az etiléngáz koncentrációja. Az első két tényezőt a terménytároló megtervezésekor már előre kalkulálják, míg a harmadik tényezőre az üzemeltetés során kell gondot fordítani.

A negyedik tényező – az etilén-gáz- koncentrációjának minimális szinten tartásában segíthet az Airocide, hiszen alapvetően a NASA a nemzetközi űrállomás levegőjének etilén-gáz mentesen tartására fejlesztette ki a berendezést.

facebook

Az etilén gáz a növények által termelt érlelést elősegítő ágens. A betakarítás után azonban az etilén gáz a termény legfőbb ellensége. A levegőben 1ppm koncentrációjú etilén gáz is képes felgyorsítani az érési folyamatot. A termések a szedés után is tovább termelik a „halálos” etilén gázt. Az etiléngáz eltávolítása nélkül a termények eltarthatósága pár napra csökken. Az Airocide berendezés telepítésével rövid idő alatt minimális szintre csökkenthető a termények korai túléréséért felelős etilén-gáz koncentrációja.