A tiszta levegőtől az allergiáig és vissza

2020 aug 12

Félni, hagyni vagy tenni: helyrehozni, esetleg megelőzni?

Amikor az emberi test túlérzékenyen reagál egy bekerülő anyagra, allergiáról beszélünk. A leggyakoribbaknak kikiáltott okok a pollen, különféle (por)atkák láthatatlanul a levegőben lévő ürüléke, a lebegő penészspórák, de különféle kémiai anyagok és élelmiszerek is megtalálhatók köztük. Emellett más, életmódból származó kiváltó okok is hozzájárulnak allergiás, asztmás és ekcémás tünetek megjelenéséhez, amelyekkel szemben a legtöbben tehetetlenek. Ideig óráig talán csökkenthetőek ezek a kellemetlen tüsszögő, könnyező, fuldokló állapotok, de ami az igazán bosszantó, az az, hogy évről évre visszatérnek, sőt az is gyakori, hogy állandóan helyben vannak.

Gyakran nem is figyelünk oda olyan alapvető szükségleteinkre, mint a tiszta levegő, a víz és az étel. Lélegzünk, de amit az orrunkon beszívunk minden, csak nem “A Tiszta Levegő”. Pedig ez a legfontosabb lételemünk, hiszen 1-2 percnél tovább nem bírjuk nélküle.

A mindennapi életben nehezen elképzelhető, hogy természetes úton ehhez hozzájussunk. Aki megengedheti magának a fákkal és sok zölddel körbevett otthont, az ideig-óráig jobb helyzetben van, de ez keveseknek adatik meg. Azok számára, akik valamilyen légúti elégtelenségnek kitettek, a tiszta levegő iránti szükséglete még nagyobb. Az esetleges zöld otthonaikat azonban munka, iskola és egyéb elfoglaltságok miatt mindenkinek el kell hagynia, tehát a szennyezett levegővel mindenki napi szinten találkozik. Így lesz kiemelkedő szerepe a légúti problémák kialakulásában és fennmaradásában.

A levegő ólomszennyezettségét már több ezer éves jégtakaróból is kimutatták, de nyilvánvaló, hogy az utóbbi száz év az, ami jelentősen rontott a helyzeten. Az utcán belégzett aeroszolok: az autók kipufogógázai, különösen a városi közlekedésben folyamatosan, a fékbetétekből származó azbesztpor, az autógumikról leváló gumipor, az ipari levegőszennyezés, egyelőre nehezen kiküszöbölhető. Különösen akkor, ha jelenlegi „civilizált“ életmódját szeretné folytatni az emberiség. Ezt az is igazolja hogy a falusi lakosság körében az allergiák megjelenése ritkább, mint a városi népességnél.

Amikor ehhez a mindennapi alapterheltséghez hozzájárulnak a pollenek vagy az atkák, a testünk számára ez az utolsó csepp a pohárban. Ha pedig az illető nem tesz semmit a maga érdekében, hamarosan az orvosi rendelők rendszeres vendége lesz.

Kijutni a mókuskerékből…

A levegő tisztítására már létezik olyan eszköz, amely káros melléktermék kibocsátás nélkül képes nagy mennyiségű optimális összetételű, friss, igazi tiszta levegőt biztosítani egy adott légtérben. Teszi mindezt csendben egyedi formatervezéssel. A legtöbb ilyen berendezés esetében a minimális zajszint elengedhetetlen, de itt másról van szó.

Játszunk el a gondolattal,

hogy a világűr megismerése kire mekkora kihívásként hat, noha a légtöbben tisztában vannak azzal, hogy sohasem lehetnek ennek részesei. Mégis a határtalan és az ismeretlen a legtöbb emberben furcsa érzéseket kelt, különösen amikor azzal szembesülnek, hogy ez mekkora kihívást jelent. Ha a lehetőség becsengetne az ajtón, valószínűsíthető, hogy kevesen vennék a bátorságot, hogy vállalkozzanak rá. Pedig egy ilyen utazás a ma ismert technológiák csúcsberendezéseivel történik és lehet, hogy nem rejt nagyobb veszélyeket, mint a mindennapi városi élet.

Több, mint egy levegőtisztító

A NASA által fejlesztett berendezések, az űrutazások során használt eszközök, melyeknek komplex feladatokat kell ellátni. A víz, a levegő, az élelmiszer előállítását optimálisan kell a Földtől távol megoldani. Szigorú feltételek diktálnak: nagyon szűkre szabott hely és a felvihető súly. Arról nem is beszélve, hogy amit lehet újra kell hasznosítani az utazás ideje alatt. A komplex irányú fejlesztéseknek természetesen megvan az ára, ami a leggyakrabban nem alacsony. Ami kiállja a világűri próbát, a hétköznapi életben is számos területen ér el kiemelkedő eredményeket, hiszen alkalmazhatósága fejmagasságokkal nagyobb egy átlag berendezésnél. Elsősorban a víz- és levegőtisztítók kerülnek ezen fejlesztésekből a mindennapokba.

Az eddig ismert levegőtisztítók többnyre szűrős megoldásúak (pl. HEPA-szűrők), ami addig számít hatékonynak, amíg nem jelenik meg egy nála hatékonyabb berendezés. Ezeknél a típusoknál, a tisztítás a szűrő áteresztő képességétől függ. Az Airocide berendezés esetében UV fény segítségével, egy zárt reakciókamrában kerülnek szétbontásra mindazok a szerves elemek, amelyek nem a levegő részei. Mindeközben semmilyen anyag nem kerül ki a berendezésből a tiszta levegőn kívül. Ezért mondhatjuk, hogy 100%-os munkát végez, hiszen miközben egyik oldalon tisztít, a másik oldalon semmilyen szennyező anyagot nem bocsát ki.

Az Airocide a koronavírust (SARS-CoV-2) is biztonságosan és hatékonyan pusztítja el, a jelenlegi járványhelyzet alatt készült kutatás hivatalos eredményéről itt olvashat!

Használja Ön is ezt az innovatív technológiát! Védje meg otthonát, munkahelyét a kórokozókkal szemben!