Tanulmány: az Airocide légfertőtlenítő rendszer alkalmazása a Da Vinci Magánklinika műtőjében

2021 nov 29

Az egészségügyi intézményekben található orvosi műtők légterének fertőtlenítése az egész világon megoldandó feladat.

A műtő helyiségek üzemeltetése során optimális esetben nyomáskülönbség – negatív, vagy pozitív – kialakításával, illetve HEPA szűrők alkalmazásával próbálják biztosítani a steril levegőt. Az Egyesült Államokban végzett felmérések bebizonyították, hogy minden 5. fertőzés levegő útján történik, a kórházi akut ellátások 5%-ban alakulnak további kórházi kezelést igénylő keresztfertőzések, amelyek így átlagosan 10 nappal hosszabbítják meg a kórházi ellátás időtartamát.

A szakaszos levegő tisztítási lehetőségeken kívül számos egyéb folyamatos levegő fertőtlenítési lehetőség ismert, ezek közül a NASA és a University of Wisconsin által kifejlesztett, fotokatalitikus oxidáció elvén működő Airocide levegő fertőtlenítő készüléket alkalmaztuk az alábbi vizsgálatunk során.

A pécsi Da Vinci magánklinika alagsorában található műtőblokk két műtőből áll – 30 és 38 m2-es –, melyek HEPA szűrővel és túlnyomási elven működő levegőrendszerrel vannak ellátva. Az első műtőben, melynek légtere 115,35 m3, két darab AIROCIDE GCS 50-es levegőtisztító berendezés lett működésbe állítva két egymással szemközti falra a kórház által támasztott műszaki követelmények és a meglévő vezetékelési rendszerek figyelembevételével.

Mintavételi protokoll: a mintavételhez a Sartorius MD8 levegőmintavevőt alkalmaztuk, 250 liter levegő átforgatással, 50 liter/perc sebességgel. 2 típusú agart alkalmaztunk, az első a BIO-RAD Columbia típusú 5% -os birkavérrel készült táptalaja– patogén -, a második típus Pharmadeia Dr. Müller GmbH SDA + LTHT CSG táptalaja – általános penész, baktérium – alkalmaztuk.

A mintavételre 2020. szeptember 25-én került sor. A minták vételezésének idején minden alkalommal a szokásos, napi működés valósult meg. Mindkét műtőben a rendszeresített eljárás szerint történt a munkavégzés, a különbség az Airocide berendezések működtetésében volt. A 4-4 darab mintavételi pontot a levegőáramlás és a kritikus helyek figyelembevételével határoztuk meg.

A műtőasztaloknál vett minták összehasonlítása alapján az Airocide használatával közel 65%-kal csökkent a patogén sejtszám. Az egyéb pontokra kihelyezett mintákból származó eredmények is jelentős javulást mutatnak. 

Az összesített eredmények alapján az Airocide használata szignifikánsan csökkentette a levegőben lévő káros, fertőző anyagok koncentrációját, nagyban hozzájárulva ezzel a lehetséges keresztfertőzések, fertőzési gócok kialakulásának kizárásához.

Az Airocide a koronavírust (SARS-CoV-2) is biztonságosan és hatékonyan pusztítja el, a jelenlegi járványhelyzet alatt készült kutatás hivatalos eredményéről itt olvashat!

Használja Ön is ezt az innovatív technológiát! Védje meg otthonát, munkahelyét a kórokozókkal szemben!