Hűtőházas paradicsomtárolás esettanulmánya

2021 nov 30

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség a piacon. Az üvegházak 11 hónapon át termelik, majd az év maradék egy hónapját a műszaki karbantartásnak szentelik. A fürtös paradicsom ára 25-40%-kal magasabb, mint a fürt nélkülié, ezért kiemelten fontos a megfelelő tárolási körülmények megteremtése.

A Nemeskert Kft. egy második generációs családi vállalkozás, amely 1975-ben alakult és Magyarország déli részén található. A cég 13 hektárnyi üvegházzal rendelkezik, amelyek fűtését geotermikus energia biztosítja. Fő termékük a paradicsom, amelyből 9 hektárra ültetnek és éves hozama 4-4500 tonna. A Nemeskert Kft. másodlagos termékei a zöldpaprika, csípős zöldpaprika, uborka és saláta szerepelnek. 2014 óta a Nemeskert auditált, hűtőkamrákkal ellátott csomagolóüzemmel rendelkezik.

Tesztelési protokoll:
Az összehasonlító vizsgálatot két egyforma méretű (12 x 20 x 3 méteres) hűtőtérben végeztük. A vizsgálathoz négy különböző gyártó négy termékét használtuk fel; a mintákat 1., 2., 3. és 4. számmal jelöltük, és mindegyik mintából helyeztünk el mindkét hűtőkamrába. A hűtőkamrák „B” és „D” jelzéssel voltak ellátva. Mindkét hűtőházban 14 Celsius-fok volt. A „B” hűtőkamra Airocide GCS-100 légtisztító rendszerrel volt felszerelve, míg a „D” hűtőkamra etilénszűrő rendszerrel rendelkezett, amelynek szűrőit hét nappal a vizsgálat megkezdése előtt cseréltük. A vizsgálat kezdetén (2016.08.03.) a négy termékből mintát vettünk laboratóriumi vizsgálathoz. A vizsgálat végén (2016.08.30.) ugyanazon termékekből ismét mintákat küldtünk laboratóriumba, és ezúttal külön elemzést kértünk a „B” és „D” hűtőkamrában tárolt mintákra. Az etiléngáz mérését Bioconervacion ppm Ethylen egységgel végeztük, 0-99,9 ppm közötti mérési tartományban.

A kutatás lezártakor a „B” hűtőtérben csak néhány penészfolt volt kimutatható a mintákon, a paradicsomszárak még zöldek voltak, a zöldségek felületén nem volt penész. A „D” hűtőkamrában a tárolt paradicsomok szárain erőteljes penészgomba jelent meg.

Az Airocide technológiát a virág- és romlandó élelmiszeripari alkalmazáson túl a levegőben terjedő patogén és nem patogén mikroorganizmusok (baktériumok, penészgombák, vírusok és poratkák), allergének, allergének, kellemetlen szagok és káros illékony szerves vegyületek (VOC-k) kiiktatására, elpusztítására alkalmazzák mind lakossági, ipari közegben, beleértve az egészségügyi ágazatot is.

Az Airocide a koronavírust (SARS-CoV-2) is biztonságosan és hatékonyan pusztítja el, a jelenlegi járványhelyzet alatt készült kutatás hivatalos eredményéről itt olvashat!

Használja Ön is ezt az innovatív technológiát! Védje meg otthonát, munkahelyét a kórokozókkal szemben!