Mi a különbség olcsó és profi légtisztító között?

2021 dec 03

Mielőtt erre a kérdésre bővebb választ adnánk, először vázlatosan tekintsük át a piacon kapható légtisztító berendezések fajtáit. Ezek ismerete fontos ahhoz, hogy átlássuk a működési elveket, és így a különbségeket is.

Levegőszűrés

A légtisztításról általánosan elmondható, hogy a legtöbb esetben szűrési alapon történik, a legismertebbek ebben a kategóriában a HEPA szűrők. Ennek szűrési módnak a lényege, hogy egy 0,3 mikron méretű szűrön keresztül halad keresztül a levegő, kiszűrve ezáltal az ennél nagyobb szennyeződéseket. Ezek a légszűrők látványosak ugyan, de az egészen kicsi mikroorganizmusok vagy kórokozók – mint például a vírusok vagy az illékony szerves vegyületek – kiszűrésére nem alkalmasak. Ráadásul a szűrő működése során fellépő nyomáskülönbség miatt a levegő a káros anyagokat szétszórja, amely így újabb veszélyforrást jelenthet.

UV alapú légtisztítás

Az UV alapú légtisztítók az UV-C fény segítségével pusztítják el a kórokozókat. Ezek a berendezések általában 100- 290 nanométeres hullámhossz tartományban működnek. Megfelelő behatási időszak és teljesítmény esetén hatásos védelem lehet baktériumok, gombák és vírusok ellen. Azonban az UV-C alapú készülékek között számtalan olyan létezik, amelyeknél ózon képződik. Egyetlen esetben, a 268 nanométer hullámhosszú UV-C fény esetén nem termelődik ózon – kizárólag azok a légtisztítók alkalmasak a levegő fertőtlenítésére ózon képződésének veszélye nélkül, melyek ezen a hullámhosszon működnek.

Az UV-C alapú légtisztítók esetén ráadásul az említett veszélyek miatt a fertőtlenítendő helyiségben személyek nem tartózkodhatnak, a levegő tisztításra csak szakaszosan van mód. Ezért abban az esetben, amikor egy légtérben megtörtént a fertőtlenítés, az csak pillanatnyi állapotában tiszta; amint újra belépnek emberek az adott térbe, az újabb veszélyforrásra adhat okot.

Ionizáló légtisztítás

A harmadik típusú légtisztítók az ionizálók, melyeknél szintén elmondható, hogy a tisztítás során ózon képződik.

Itt érdemes még megemlíteni, hogy az Egyesült Államok egyik államában sem megengedett az ózont termelő légtisztítók használata annak potenciális veszélyei miatt.

Miért káros az ózon?

  • Az ózon mérgező oxidálószer
  • Felmarja a felületeket
  • Szakaszos fertőtlenítéssel lehet megoldani az egyes helyiségek tisztítását, s ez újabb fertőzés forrását jelentheti.
  • Olyan helyeken, ahol emberek tartózkodnak, kimondottan veszélyes lehet a használata

Miért olcsó az olcsó légtisztító?

Az olcsó légtisztítók általában a fent említett háromfajta légtisztító megoldás egyikét vagy azok keverékét használják. Sok esetben megállapítható, hogy nem tisztítják, csupán szűrik a levegőt, de mérgező anyagokat juttatnak a levegőbe a tisztítás melléktermékeként. Egyik sem a legjobb megoldás. Vannak egészen látványos, kompakt, dizájnos kivitelezésben kapható eszközök is, de érdemes utánanézni, hogy pontosan milyen technológiával működnek és milyen használatra alkalmasak, valamint mire nem.

Sajnos sokszor az olcsó berendezések hamis biztonságérzetet adnak, hiszen amint a készülék beszerzése, beüzemelése megtörtént, így a vásárló megnyugszik, hogy tett egy lépést az egészsége érdekében. A hatékonyság azonban már vitatható.

Amennyiben felelősségteljes döntést akarunk hozni és a levegő tisztítása, fertőtlenítése fontos számunkra, akkor válasszunk olyan légtisztító berendezést, amely

  • Nem bocsát ki káros anyagokat
  • Nem hamis, hanem valódi biztonságot adhat
  • Garantált fertőtlenítést eredményez

Ezek után könnyű belátni, hogy nem érdemes az olcsó légtisztító berendezésekkel próbálkozni. Érdemes csúcsminőséget választani, amelynek segítségével maximális védelemmel tudjuk ellátni a belső tereinkben tartózkodó személyeket.

Az Airocide-ot számos vizsgálatnak vetették alá, melyek világossá tették, hogy képes bármely szerves vegyület elpusztítására, legyen az vírus, baktérium, spóra, illékony szerves gáz (VOC) vagy mikotoxin. Ami bekerül az Airocide reakciókamrájába, az nem képes távozni onnan, hanem teljesen lebomlik, ahogyan áthalad a készüléken. A NASA technológia által biztosított minőség és a kimagasló hatásfok méltán indokolják a magasabb árfekvést.

40 -es helyiségben üzemel hatékonyan az APS 300-as készülék, mint például a nappali, hálószoba, ügyfélváró, tárgyaló- vagy osztályterem. Az ennél nagyobb helyiségek esetében vegye igénybe szakértőink díjmentes tanácsadását, hogy megtalálják közösen az Ön igényei szerinti legalkalmasabb ipari készüléket és a legmegfelelőbb elhelyezést, legyen szó irodahelyiségről, kórházi műtőről, étteremről, szállodáról vagy bemutatótermekről. A nagy nemzetközi partnereink mellett bizalmat szavazott nekünk többek között a villányi Bock Pincészet, a pécsi Da Vinci Magánklinika és a Nemeskert Kft is.

Az Airocide a koronavírust (SARS-CoV-2) is biztonságosan és hatékonyan pusztítja el, a jelenlegi járványhelyzet alatt készült kutatás hivatalos eredményéről itt olvashat!

Használja Ön is ezt az innovatív technológiát! Védje meg otthonát, munkahelyét a kórokozókkal szemben!