vállalati
megoldások

Tiszta levegő a legterheltebb környezetben is

Az Airocide PPTTM légtisztító berendezés egy olyan levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a különböző Airocide termékvonal berendezéseinél is alkalmaznak.

Airocide design részlet

Milyen célok megvalósítására használható?

A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból
Az Airocide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására/eliminálására /elpusztítására fejlesztették ki. 

Levegő tisztítása céljából
Széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati- és kereskedelmi ingatlanokban, élelmiszeripari üzemekben és tárolókban valamint egészségügyi intézményekben. (Az Airocide szerepel az FDA II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.)

Airocide design részlet

Milyen elven működik a technológia?

A technológiát a NASA-nak köszönhetjük, ott fejlesztették ki, az embereket is szállító űreszközök légterének tisztításához. Ez a technológia az űrben, a legnehezebb és legveszélyesebb környezetben már bizonyította alkalmasságát. Az Airocide légtisztító berendezések minden változata fotokatalitikus elven működik. Ez a technológia nem használ szűrőket, ezért cserélni sem kell azokat.

Lényege, hogy titán-dioxid katalizátor anyaggal bevont felületet sugárzunk be UV fénnyel, melynek hatására a levegőben megtalálható vízpára víz molekulái gerjesztett állapotba kerülnek, és ennek hatására OH- és H+ ionokra bomlanak fel. Ezek a rendkívül reagens ionok minden, a környezetükben található szerves anyagot eloxidálnak. Mindez a készülék reakciókamrájában történik, teljesen zárt térben, így a szabad gyökök nem veszélyeztetik a készülék környezetében tartózkodókat.

Airocide design részlet

Mi a különbség szűrőberendezés és légtisztító között?

John Hayman az Akida Holdings (az Airocide gyártó cége) kutatási és technológiai részlegének igazgatója szerint: „a berendezés egy fotokatalitikus reaktor, nem egy szűrő”.

Ellentétben a szűrővel, működése során a következőket teszi:

A levegőben lévő szerves anyagokat és illó szerves vegyületeket, gázokat képes eloxidálni és széndioxiddá valamint vízpárává alakítani.

Alkalmazása során elpusztítja a levegőben található baktériumokat, vírusokat, spórákat, és egyéb illékony szerves vegyületeket, (VOC gázok).

A fentieken kívül szagmentessé teszi a levegőt.

A fotokatalitikus reakcióhoz egy speciális hullámhosszú ultraibolya (UV) fényre, valamint egy szintén speciális formulájú titánium-dioxidra van szükség. A titánium-dioxid sok formában létezik. Ebben a berendezésben egy különleges kristályszem formulájú úgynevezett „anatáz fázisú” (TiO2) alkalmaznak. Az ultraibolya fény hullámhosszát nanométerben (nm) mérjük. A TiO2 a 180-385 nm közti hullámhosszú fényben aktiválható. Azonban a 180 nm hullámhosszú fény már ózont is generál. Ezt megakadályozandó a berendezésnél 254 nm hullámhosszú ultraibolya fényt alkalmaznak.

Airocide design részlet

A reaktor mechanikája

A folyamatban hidroxil gyökök (a legerősebb ismert oxidáns) generálódnak, amelyek inkább a felülethez tartanak, mind gázzá alakulnak. A 3,2 eV (elektron volt) az ultraibolya fény fotonok hatására a TiO2 gerjesztődik és a felszabaduló elektron hasítja a vízmolekulákat. Amikor a hidroxil gyök külső héjáról hiányzik egy elektron, a gyök nagyon instabillá és reaktívvá válik, azonban a reaktor biztosítja, hogy az összes reakció a TiO2 felületén játszódjon le. Gáz fázisban semmi nem történik. A szén-dioxidon és a vízpárán kívül, amelyek a reakció végtermékei, egyéb gázok nem szabadulnak fel. A molekulák szervetlen alkotói elfújódnak.

 

Airocide design részlet

A mineralizáció, a szennyeződések elpusztítása

A penész spórák (vagy a baktériumok, illetve a szagok) semlegesítését mineralizációnak hívjuk. Az OH- gyök úgy viselkedik mint egy piranha. A folyamat a köztes hidro-karbon molekulát a TiO2 felületén tartja, ahol egy újabb hidroxil gyök képződik, és az tovább támadja a spórát.
A TiO2 felületén az adszorpció és a vele párhuzamos oxidáció addig zajlik, amíg a spóra teljesen meg nem semmisül. A korábban már megemlített titánium-dioxid formula hidrofil tulajdonságú, ezért valamennyi nedvességet vonz a felszínére. Ez azt jelenti, hogy a levegőben található relatív páratartalom a TiO2 felületére jutva fenntartja a reakciót és ugyanakkor öntisztulóvá teszi a rendszert.

A hidrofil nanoszemcsék komplett nanoszemcse membránt alkotnak, amely teljesen beborítja a 15mm hoszszú és 4mm átmérőjű tubusokat, amelyek a rendkívül nagy reakciós felületet alkotják. A legnagyobb fotokatalitikus reaktor nagyobb, mint 5 m2 aktív felülettel rendelkezik.
A reakciókamrában a tubusok véletlenszerű elrendezése biztosítja a beáramló levegő tökéletes érintkezését a felülettel. A reakcióban csak a levegőből származó relatív páratartalom egy része vesz részt, ami csak ppm vagy akár ppt koncentrációt jelent, ezért nincs párakicsapódás sem.

Airocide design részlet

 Ultraibolya lámpák

A legnagyobb fotokatalitikus reaktorban 46 db 8 watt teljesítményű ultraibolya lámpa található, amelyek termelnek valamennyi hőt. Ez a teljesítmény 3-4db 100 wattos izzó teljesítményének felel meg, ez minimális hőmennyiséget jelent, de elegendő a reaktor ágy megfelelő hőmérsékleten való tartásához. „Mivel a levegő átáramlását a véletlenszerű elrendezéssel visszafogjuk, csökkentjük annak relatív páratartalmát a reaktorágyon történő átáramlás ideje alatt”- mondja Hayman.

Az ultraibolya lámpák kvarc hüvellyel vannak elválasztva és körülvéve. Ez megakadályozza az évenkénti izzócsere alkalmával a reaktorággyal való esetleges direkt érintkezést, valamint biztosítja a megfelelő távolságot a reakció hatékony lezajlásához is. A lámpacsere a legújabb sorozatú modelleknél 5 percnyi időt vesz igénybe. A mindennapi életben használt berendezésekbe már a negyedik generációs fotokatalitikus reaktor kamrát építik be, amelyek a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a leghatékonyabb működést biztosítják a különböző felhasználások terén.

Vállalati termékvonal

Légtisztítás a legnagyobb hatékonysággal.

Otthoni termékvonal

Kifinomult kidolgozás, kis légterű helyiségek igényeire.