hűtőház üzem

AiroCide PPTTM Romlandó áruk megóvásának technológiája

Az AiroCide PPTTM berendezés gyakorlatilag a NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a különböző AiroCide termékvonal berendezéseinél is alkalmaznak. A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az AiroCide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására/eliminálására /elpusztítására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban vagy akár az egészségügyi intézményekben. (Az AiroCide szerepel az FDA II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.)

Összefoglaló

A klinikai tanulmány az AiroCide PPT levegőfertőtlenítő rendszer alkalmazásáról egy hollandiai nagykereskedelmi hűtőkamrában készült abból a célból hogy bizonyítást nyerjen hogy az AiroCide PPT berendezés használatával csökkenten lehet a levegőben előforduló penészgombák mennyiségét. A hűtőkamrából származó levegőminták adatai voltak összehasonlítva a raktár azon részéből vett levegőmintákkal ahol nem működtettek levegőfertőtlenítő berendezést. Három ACS.50 berendezés 72 órás működtetésével a levegőben található penészgombák mennyisége átlagosan 96,8%-al volt csökkentehtő. Ekkor a berendezéseket lekapcsolták. 48 óra elteltével a légtérben található penészgombák mennyisége 89,5%-os emelkedést mutatott. A fenti eredmények a technológia nagy effektivitását mutatják, tekintve hogy a teszt helyszínén légtér induló (=kontrol) penészgomba szennyezettsége igen magas volt (>500 CFU/m3).

A körülmények

A hűtőtároló helyiség ahol a teszt készült 648m3 befoga-dóképességű, és javarész romlandó áruk tárolására használják. A hűtőkamrában a hőmérséklet allandóan 4 C° volt. A hőmérséklet szinten tartására a hűtőkamra ajtaja hermetikusan záródó, és csak akkor nyitják ki amikor árumozgatás van. A teszt során a hűtőkamrában citrusféléket tároltak vegyesen, amelyek egy része fertőzött egy része pedig fertőzésmentes volt. (Friss és régebbi áru).

A protokol

A teszt méréseit 5 egymást követő napon át végezték. A kontrol méréseket és a teszt utáni ( berendezés kikap-csolt állapotában) történt méréseket a a berendezés használata előtt és után végezték. Az első mérési napon (2005. 09.30.) két mintát vettek a hűtőkamrából és egyett a hűtőkamrán kívülről összehasonlításképpen. A második mintát 2005. 10. 03.) azonos módon (2 bentről + egy kintről) vették miután a helyiségben 3 ACS 50 be-rendezés működött 72 órán át. A harmadik mintákat azonos módon az előzőekhez az után vették miután a berendezéseket 48 óra időtartamra lekapcsolták. A mintavételezés egy réses levegő mintavevővel történt (azonos az N6 Anderson mintavevővel) 9 x 90mm mű-anyag Sabouraud Cloranfenicol agarral ellátott Petri csé-szén amely a gombák kimutatására alkalmas. A mintákat az ügyfél által választott helyi laboratóriumban vizsgáltat-ták meg. Az eredmények CFU egységben voltak számolva légköbméterre vonatkoztatva. (CFU = bármely élő szervezet azon egysége, amely képes szaporodni és kolóniát alkotni vagy reprodukálódni).

 

Eredmények

Az alábbi táblázat és a grafikon tartalmazza a hűtőkamra levegőjében található penészgombák mennyiségének 96,81%-os csökkenését, 72 óra elteltével, illetve a 48 órás üzemen kívüli periódus utáni 89,5%-os növekedést a penészgombák számában. A fenti eredmények a technológia nagy effektivitását mutatják, tekintve hogy a teszt helyszínén légtér induló (=kontrol) penészgomba szennyezettsége igen magas volt, de a teszt (kezelési) idő meglehetősen rövid volt.