hűtőház üzem

AiroCide PCO (Photocatalytic Oxidation)

Romlandó áruk megóvásának technológiája

Az AiroCide PCO (Photocatalytic Oxidation) berendezés gyakorlatilag a NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a különböző AiroCide termékvonal berendezéseinél is alkalmaznak. A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az AiroCide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására/eliminálására /elpusztítására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban vagy akár az egészségügyi intézményekben. (Az AiroCide szerepel az FDA II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.)

Összefoglaló

A klinikai tanulmány az Airocide PCO (Photocatalytic Oxidation) levegőfertőtlenítő rendszer alkalmazásáról egy hollandiai nagykereskedelmi hűtőkamrában készült abból a célból, hogy bizonyítást nyerjen: az Airocide PCO (Photocatalytic Oxidation) berendezés használatával csökkenteni lehet a levegőben előforduló penészgombák mennyiségét. A hűtőkamrából származó levegőminták adatai voltak összehasonlítva a raktár azon részéből vett levegőmintákkal, ahol nem működtettek levegőfertőtlenítő berendezést. Három CS.50 berendezés 72 órás működtetésével a levegőben található penészgombák mennyisége átlagosan 96,8%-al csökkent. Ekkor a berendezéseket lekapcsolták. 48 óra elteltével a légtérben található penészgombák mennyisége 89,5%-os emelkedést mutatott. A fenti eredmények a technológia nagy effektivitását mutatják, tekintve hogy a teszt helyszínén légtér induló (=kontroll) penészgomba szennyezettsége igen magas volt (>500 CFU/m³).

A körülmények

A hűtőtároló helyiség ahol a teszt készült 648m³ befogadóképességű, és romlandó áruk tárolására használják. A hűtőkamrában a hőmérséklet állandóan 4 C° volt. A hőmérséklet szinten tartására a hűtőkamra ajtaja hermetikusan záródó, és csak akkor nyitják ki amikor árumozgatás van. A teszt során a hűtőkamrában citrusféléket tároltak vegyesen, amelyek egy része fertőzött egy része pedig fertőzésmentes volt. (Friss és régebbi áru).

A protokoll

A teszt méréseit 5 egymást követő napon át végezték. A kontroll méréseket és a teszt utáni ( berendezés kikapcsolt állapotában) történt méréseket a a berendezés használata előtt és után végezték. Az első mérési napon (2005. 09.30.) két mintát vettek a hűtőkamrából és egyet a hűtőkamrán kívülről összehasonlításképpen. A második mintát 2005. 10. 03.) azonos módon (2 bentről + egy kintről) vették miután a helyiségben 3 ACS 50 be-rendezés működött 72 órán át. A harmadik mintákat azonos módon az előzőekhez az után vették miután a berendezéseket 48 óra időtartamra lekapcsolták. A mintavételezés egy réses levegő mintavevővel történt (azonos az N6 Anderson mintavevővel) 9 x 90mm műanyag Sabouraud Cloranfenicol agarral ellátott Petri csészén amely a gombák kimutatására alkalmas. A mintákat az ügyfél által választott helyi laboratóriumban vizsgáltatták meg. Az eredmények CFU egységben voltak számolva légköbméterre vonatkoztatva. (CFU = bármely élő szervezet azon egysége, amely képes szaporodni és kolóniát alkotni vagy reprodukálódni).

 

Eredmények

Az alábbi táblázat és a grafikon tartalmazza a hűtőkamra levegőjében található penészgombák mennyiségének 96,81%-os csökkenését, 72 óra elteltével, illetve a 48 órás üzemen kívüli periódus utáni 89,5%-os növekedést a penészgombák számában. A fenti eredmények a technológia nagy effektivitását mutatják, tekintve hogy a teszt helyszínén légtér induló (=kontroll) penészgomba szennyezettsége igen magas volt, de a teszt (kezelési) idő meglehetősen rövid volt.

Airocide Info

Hogy működik?

Gyakori kérdések
NASA és az Airocide

Rólunk

Légtisztítók összehasonlítása

Otthonra

Egészséges élethez

Kisbabásoknak

Kisállat kedvelőknek

Allergiában szenvedőknek

Termékválasztó

Vállalatoknak

Rendelőknek

Egészségügyi intézmények

Borászatok

Húsüzemek

Hűtőházak

Zöldség-gyümölcs tárolás

Virágkertészetek

Fitness-termek

Esettanulmányok

Vásárlás

Webshop

Kapcsolat
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató