british columbiai

növénytároló hűtőház

AiroCide PPTTM Romlandó áruk megóvásának technológiája

Az AiroCide PPTTM berendezés gyakorlatilag a NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a különböző AiroCide termékvonal berendezéseinél is alkalmaznak. A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az AiroCide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására/eliminálására /elpusztítására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban vagy akár az egészségügyi intézményekben. (Az AiroCide szerepel az FDA II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.)

Összefoglaló

A klinikai tanulmány az AiroCide PPT levegőfertőtlenítő rendszer alkalmazásáról egy British Colimbiai nagykeres-kedelmi hűtőkamrában készült abból a célból, hogy bizo-nyítást nyerjen hogy az AiroCide PPT berendezés használatával csökkenteni lehet a levegőben előforduló penészgombák és baktériumok mennyiségét. A hűtőkamrából származó levegőminták adatai voltak összehasonlítva a raktár azon részéből vett levegőmintákkal ahol nem működtettek AiroCide levegőfertőtlenítő berendezést. A kísérlet során alkalmazott AiroCide berendezés 24 órás működtetésével a hűtőkamra légterében a levegőben található penészgombák mennyisége 6%-al, a baktériumok mennyisége 26%-al csökkent, mialatt a hűtőkamrán kívüli légtérben 172%-os növekedést lehetett kimutatni a penészgombák esetében, ugyanakkor a baktériumok mennyiség nem változott jelentős mértékben.

A körülmények

A kísérlet egy gyorsan romló terményeket raktározó hűtő-kamrával is felszerelt minősített nagykereskedelmi raktár-helyiségben zajlott. A hűtőkamra egy 449m3 befogadó terű paradicsomtároló volt, amely a nagy raktárhelyiség egyik sarkának két felxibilis műanyag fallal leválasztott része volt. A falak egymáshoz illesztése erősített ragasztószalaggal történt, az ajtókat csak műanyag térelválasztó flexibilis szalagok segítségével volt megoldva, tehát a kamra nem volt telje-sen jó zárású. A kamra hűtéséről csak egyetlen evaporációs hűtőegység gondoskodott, amely kevesebb légmozgást idézett elő mint általában az ilyen kamrákban szokott lenni. Az átlaghőmérséklet a nagy raktárépületben a teszt ideje alatt 7 °C volt. A hűtőkamrán kívül, az ajtó közvetlen közelében volt a csomagoló részleg, ahol a paradicsomot méret szerint osztályozták, tisztították és csomagolták. A teszthez hasz-nált hűtőkamrában tároltak frissen érkezett szállítmányt (amely még esetlegesen földel szennyezett volt) és a készre csomagolt árut egymás mellett.

A protokol

A teszt periódus 2 egymást követő napon történő mintavételezésből állt. A kontrol adatok méréséhez az AiroCide berendezés alkalmazása nélküli levegőminták szolgáltatták az adatokat, amelyeket összehasonlítottak a berendezés 24 órás működése után a levegőből vett minták adataival. Minden levegőmintát megvizsgáltak penészgombára és baktérium tartalomra. Mintákat mind a hűtő légteréből, mind a raktárhelyiség légteréből is vettek.

Eredmények

A táblázat tartalmazza a hűtőkamra levegőjében található penészgombák mennyiségének 6%-os és a baktériumok 26%-os csökkenését a hűtőkamra légterében.