paradicsom csomagoló üzem

Esettanulmány

Romlandó áruk megóvásának technológiája az Airocide használatával

Az Airocide PCO (Photocatalitic Oxidation) berendezés a NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a Airocide termékvonal különböző berendezéseinél is alkalmaznak.

A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az Airocide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eliminálására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban vagy akár az egészségügyi intézményekben. (Az Airocide szerepel az FDA II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.)

Összefoglaló

A klinikai tanulmány az AiroCide PPT levegőfertőtlenítő rendszer alkalmazásáról egy floridai paradicsom érle-lő/hűtő és csomagoló üzemben történt (Riverview, FL) abból a célból, hogy kimutassák a levegőben található penészgombák és baktériumok mennyiségének csökkenését. Az eredmények azt mutatják, hogy a levegőben található penészgombák mennyisége 90,5%-al, a berendezés 72 órás működtetése után.

A protokol

Az érlelő/ hűtő terem (R2) ahol az AiroCide PPT elhelye-zésre került kb. 807 légköbméteres volt. A teszt periódus amely 4 napig tartott, alatt négyszer mintázták a levegőt 2005 Februárjában. A kontrol levegőmintát 2005. 07.02-n vették berendezés nélküli tárolóból. A mintavétel után a helyiségbe telepített berendezést bekapcsolták és 24; 48; valamint 72 óra után vettek mintákat a levegőből. Összehasonlításképpen a csomagoló és a főtároló helyiségekből is vettek levegő mintákat. A levegőmintákat egy hasított levegő mintavevővel történt (azonos az N6 Anderson mintavevővel) 15 x 100mm műanyag Petri csészén. Minden mintát burgonya dextróz agar lemezen oltottak, az arizonai Phoenix-i Aerotech Laboratories-ben, és az eredmények CFU egységben voltak számolva légköbméterre vonatkoztatva. Minden agar lemez 28,3L/m levegőáramnak volt kitéve 3 percre.

Eredmények

A táblázat tartalmazza a levegőben található penészgombák mennyiségének 90%-os csökkenését a hűtőszobában a berendezés 72 órás működtetése után. Ez teljesen szignifikáns eredmény különösen a főtárolóban mért értékekhez képest ahol a penész spórák száma minimálisan még emelkedett is…