paradicsom hűtőház

AiroCide PPTTM Romlandó áruk megóvásának technológiája

Az AiroCide PPTTM berendezés gyakorlatilag a NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a különböző AiroCide termékvonal berendezéseinél is alkalmaznak. A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az AiroCide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására/eliminálására /elpusztítására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban vagy akár az egészségügyi intézményekben. (Az AiroCide szerepel az FDA II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.)

Összefoglaló

A klinikai tanulmány az AiroCide PPT levegőfertőtlenítő rendszer alkalmazásáról egy nagykereskedelmi paradi-csomhűtő és tároló üzemben történt. Az eredmények azt mutatják, hogy a levegőben található penészgombák és baktériumok mennyisége, a berendezés 48 órás működtetése után már jelentősen csökkenthető. A hűtő légterében a berendezés beüzemelése utáni első 24 óra elteltével a penészgombák mennyisége 54%-al, 48 óra után 62%-al csökkent. A levegőben található baktériumok mennyisége az első 24 óra után 75%-al majd 48 óra után 100%-al csökkent.

A körülmények

A tanulmány során vizsgált paradicsomhűtő 552m3 befo-gadó terű volt. A hűtő hőmérséklete a teszt során 13 °C volt az 1. és 2. napon majd 9 °C a 3. napon. A relatív páratartalom 60 – 70% volt a teszt periódus ideje alatt. A raktár telítettsége a teszt során 60%-os volt az 1. napon, 40%-os volt a 2. napon, és 90%-os volt a 3. napon. A teszt során a légtér párásító berendezés működött. A hűtő ajtói a nap folyamán nyitva voltak a műanyag térelválasztók használata mellett. A mintavételezések során nem volt megszakítás.

A protokol

A tanulmány elkészültéhez szükséges mintavételezések alatt az üzemben a szokásos napi tevékenységek folytak. Az első mintavételezési napon (2003. 12. 03.) két mintát vettek a hűtő légteréből és egy mintát összehasonlítás-képpen a fő raktár légteréből (a hűtőn kívülről). Ezek a minták az Airocide PPT berendezés beüzemelése előtt lettek begyűjtve. A két hűtőből vett levegő minta átlaga volt a hűtő általános penészgomba és baktérium szennyezettségének a viszonyító száma.
A második napon (2003.12.04.) a fenti 3 mintát úgy gyűj-tötték be, hogy a két ACS-100-as berendezés 24 órán át már üzemelt a hűtőben. A harmadik napon (2003.12.05.) a fenti 3 mintát úgy gyűj-tötték be, hogy a két ACS-100-as berendezés 48 órán át már üzemelt a hűtőben. A levegőmintákat egy hasított levegő mintavevővel történt (azonos az N6 Anderson mintavevővel) 15 x 100mm műanyag Petri csészén az IAQA (Indoor Air Quality Association) és a National Industrial Hygienists Association által felállított procedúra és protokol szerint. Minden mintát leoltottak egy burgonya dextróz agar lemezen, valamint egy Rose Bengal Agar táptalajon (baktérium táptalaj). Minden agar lemez 28,3L/m levegőáramnak volt kitéve 3 percre. Az eredmények CFU egységben voltak számolva légköb-méterre vonatkoztatva. (CFU = bármely élő szervezet azon egysége, amely képes szaporodni és kolóniát alkotni vagy reprodukálódni).

Eredmények

Az alábbi táblázat tartalmazza a hűtő légterében a beren-dezés beüzemelése utáni első 24 óra elteltével a penész-gombák mennyisége 54%-al, 48 óra után 62%-al csökkent. A levegőben található baktériumok mennyisége az első 24 óra után 75%-al majd 48 óra után 100%-al csökkent. Ez teljesen szignifikáns eredmény különösen a hűtőkam-rán kívül mért értékekhez képest, ahol a penész spórák száma 59%-al a baktériumok száma pedig 228%-al emelkedett a 48 órás időszak alatt