vállalati
megoldások

Tiszta levegő a legterheltebb környezetben is

Az Airocide PCO (Photocatalytic Oxidation) légtisztító berendezés egy olyan levegőfertőtlenítési rendszer, amely szűrő nélkül végzi el a levegő tisztítását, a kórokozók eltávolítását, akár ipari méretekben is.

Airocide design részlet

Milyen célok megvalósítására használható?

A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból
Az Airocide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eliminálására fejlesztették ki. 

Levegő tisztítása céljából
Széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati- és kereskedelmi ingatlanokban, élelmiszeripari üzemekben és tárolókban valamint egészségügyi intézményekben.
Az Airocide szerepel az FDA II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.

Airocide design részlet

Milyen elven működik a technológia?

A technológiát a NASA-nak köszönhetjük, ott fejlesztették ki, az embereket is szállító űreszközök légterének tisztításához. Ez a technológia az űrben, a legnehezebb és legveszélyesebb környezetben már bizonyította alkalmasságát. Az Airocide légtisztító berendezések minden változata fotokatalitikus elven működik. Ez a technológia nem használ szűrőket, ezért cserélni sem kell azokat.

Lényege, hogy titán-dioxid katalizátor anyaggal bevont felületet sugárzunk be UV fénnyel, melynek hatására a levegőben megtalálható vízpára víz molekulái gerjesztett állapotba kerülnek, és ennek hatására OH- és H+ ionokra bomlanak fel. Ezek a rendkívül reagens ionok minden, a környezetükben található szerves anyagot eloxidálnak. Mindez a készülék reakciókamrájában történik, teljesen zárt térben, így a szabad gyökök nem veszélyeztetik a készülék környezetében tartózkodókat.

Airocide design részlet

Mi a különbség szűrőberendezés és légtisztító között?

John Hayman az Akida Holdings (az Airocide gyártó cége) kutatási és technológiai részlegének igazgatója szerint: „a berendezés egy fotokatalitikus reaktor, nem egy szűrő”.

Ellentétben a szűrővel, működése során a következőket teszi:

A levegőben lévő szerves anyagokat és illó szerves vegyületeket, gázokat képes eloxidálni és széndioxiddá valamint vízpárává alakítani.

Alkalmazása során elpusztítja a levegőben található baktériumokat, vírusokat, spórákat és illékony szerves vegyületeket (VOC gázok).

A fentieken kívül szagmentessé teszi a levegőt.

A fotokatalitikus reakcióhoz egy speciális hullámhosszú ultraibolya (UV) fényre, valamint egy szintén speciális formulájú titánium-dioxidra van szükség. A titánium-dioxid sok formában létezik. Ebben a berendezésben egy különleges kristályszem formulájú úgynevezett „anatáz fázisú” (TiO2) alkalmaznak. Az ultraibolya fény hullámhosszát nanométerben (nm) mérjük. A TiO2 a 180-385 nm közti hullámhosszú fényben aktiválható. Azonban a 180 nm hullámhosszú fény már ózont is generál. Ezt megakadályozandó a berendezésnél 254 nm hullámhosszú ultraibolya fényt alkalmaznak.

Airocide design részlet

A reaktor mechanikája

A folyamatban hidroxil gyökök (a legerősebb ismert oxidáns) generálódnak, amelyek inkább a felülethez tartanak, mind gázzá alakulnak. A 3,2 eV (elektron volt) az ultraibolya fény fotonok hatására a TiO2 gerjesztődik és a felszabaduló elektron hasítja a vízmolekulákat. Amikor a hidroxil gyök külső héjáról hiányzik egy elektron, a gyök nagyon instabillá és reaktívvá válik, azonban a reaktor biztosítja, hogy az összes reakció a TiO2 felületén játszódjon le. Gáz fázisban semmi nem történik. A szén-dioxidon és a vízpárán kívül, amelyek a reakció végtermékei, egyéb gázok nem szabadulnak fel. A molekulák szervetlen alkotói elfújódnak.

 

Airocide design részlet

A mineralizáció, a szennyeződések elpusztítása

A penész spórák (vagy a baktériumok, illetve a szagok) semlegesítését mineralizációnak hívjuk. Az OH-gyök úgy viselkedik mint egy piranha. A folyamat a köztes hidro-karbon molekulát a TiO2 felületén tartja, ahol egy újabb hidroxil gyök képződik, és az tovább támadja a spórát.
A TiO2 felületén az adszorpció és a vele párhuzamos oxidáció addig zajlik, amíg a spóra teljesen meg nem semmisül. A korábban már említett titánium-dioxid formula hidrofil tulajdonságú, ezért valamennyi nedvességet vonz a felszínére. Ez azt jelenti, hogy a levegőben található relatív páratartalom a TiO2 felületére jutva fenntartja a reakciót és ugyanakkor öntisztulóvá teszi a rendszert.

A hidrofil nanoszemcsék komplett nanoszemcse membránt alkotnak, amely teljesen beborítja a 15mm hoszszú és 4mm átmérőjű tubusokat, amelyek a rendkívül nagy reakciós felületet alkotják. A legnagyobb fotokatalitikus reaktor nagyobb, mint 5 m2 aktív felülettel rendelkezik.
A reakciókamrában a tubusok véletlenszerű elrendezése biztosítja a beáramló levegő tökéletes érintkezését a felülettel. A reakcióban csak a levegőből származó relatív páratartalom egy része vesz részt, ami csak ppm vagy akár ppt koncentrációt jelent, ezért nincs párakicsapódás sem.

Airocide design részlet

 Ultraibolya lámpák

A legnagyobb fotokatalitikus reaktorban 48 db 8 watt teljesítményű ultraibolya lámpa található, amelyek termelnek valamennyi hőt. Ez a teljesítmény 3-4db 100 wattos izzó teljesítményének felel meg, ez minimális hőmennyiséget jelent, de elegendő a reaktor ágy megfelelő hőmérsékleten való tartásához. „Mivel a levegő átáramlását a véletlenszerű elrendezéssel visszafogjuk, csökkentjük annak relatív páratartalmát a reaktorágyon történő átáramlás ideje alatt”- mondja Hayman.

Az ultraibolya lámpák kvarc hüvellyel vannak elválasztva és körülvéve. Ez megakadályozza az évenkénti izzócsere alkalmával a reaktorággyal való esetleges direkt érintkezést, valamint biztosítja a megfelelő távolságot a reakció hatékony lezajlásához is. A lámpacsere a legújabb sorozatú modelleknél 5 percet vesz igénybe. A mindennapi életben használt berendezésekbe már a negyedik generációs fotokatalitikus reaktor kamrát építik be, amelyek a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a leghatékonyabb működést biztosítják a különböző felhasználások terén.

Vállalati termékvonal

Légtisztítás a legnagyobb hatékonysággal.

Otthoni termékvonal

Kifinomult kidolgozás, kis légterű helyiségek igényeire.

airocide logo white 297 61 - Vállalati megoldások - Tiszta, friss levegő bármely épületben. Az Airocide légtisztító használatával könnyen leszámolhat a kórokozókkal! Olvassa el, hogyan valósulhat meg! - 1

Airocide Info

Hogy működik?

Gyakori kérdések
NASA és az Airocide

Rólunk

Légtisztítók összehasonlítása

Otthonra

Egészséges élethez

Kisbabásoknak

Kisállat kedvelőknek

Allergiában szenvedőknek

Termékválasztó

Vállalatoknak

Rendelőknek

Egészségügyi intézmények

Borászatok

Húsüzemek

Hűtőházak

Zöldség-gyümölcs tárolás

Virágkertészetek

Fitness-termek

Esettanulmányok

Vásárlás

Webshop

Kapcsolat
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
Barion card payment mark 2017 - Vállalati megoldások - Tiszta, friss levegő bármely épületben. Az Airocide légtisztító használatával könnyen leszámolhat a kórokozókkal! Olvassa el, hogyan valósulhat meg! - 2