hűtőház üzem

Esettanulmány: Romlandó áruk megóvásának technológiája

Az Airocide PCO (Photocatalitic Oxidation) eljárás egy NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a Airocide termékvonal különböző berendezéseinél is alkalmaznak.

A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az Airocide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú allergének (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban, illetve egészségügyi intézményekben.

Az Airocide szerepel az FDA (Food and Drug Administration (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala)) II osztályba sorolt egészségügyi segédeszköz listáján.

Az alábbiakban egy hollandiai hűtőkamrában tesztelt Airocide készülékről készült tanulmányt olvashat.

 

Összefoglaló

Az esettanulmány az Airocide PCO (Photocatalytic Oxidation) levegőfertőtlenítő rendszer alkalmazásáról egy hollandiai nagykereskedelmi hűtőkamrában készült abból a célból, hogy bizonyítást nyerjen: az Airocide PCO berendezés használatával csökkenteni lehet a levegőben előforduló penészgombák mennyiségét. A hűtőkamrából származó levegőminták adatai voltak összehasonlítva a raktár azon részéből vett levegőmintákkal, ahol nem működtettek levegőfertőtlenítő berendezést. Három CS-50 berendezés 72 órás működtetésével a levegőben található penészgombák mennyisége átlagosan 96,8%-al csökkent. Ekkor a berendezéseket lekapcsolták. 48 óra elteltével a légtérben található penészgombák mennyisége 89,5%-os emelkedést mutatott. A fenti eredmények a technológia nagy effektivitását mutatják, tekintve hogy a teszt helyszínén a légtér induló (=kontroll) penészgomba szennyezettsége igen magas volt (>500 CFU/m³).

A körülmények

A hűtőtároló helyiség ahol a teszt készült, 648m³ befogadóképességű, és romlandó áruk tárolására használják. A hűtőkamrában a hőmérséklet állandóan 4 C° volt. A hőmérséklet szinten tartására a hűtőkamra ajtaja hermetikusan záródó, és csak akkor nyitják ki, amikor árumozgatás van. A teszt során a hűtőkamrában citrusféléket tároltak vegyesen, amelyek egy része fertőzött, egy része pedig fertőzésmentes volt (friss és régebbi áru).

A protokoll

A teszt méréseit 5 egymást követő napon át végezték. A kontroll méréseket és a teszt utáni (a berendezés kikapcsolt állapotában) történt méréseket a a berendezés használata előtt és után végezték. Az első mérési napon (2005. 09. 30.) két mintát vettek a hűtőkamrából és egyet a hűtőkamrán kívülről összehasonlításképpen. A második mintát 2005. 10. 03.) azonos módon (2 bentről + egy kintről) vették, miután a helyiségben 3 ACS 50 be-rendezés működött 72 órán át. A harmadik mintákat azonos módon az előzőekhez az után vették, miután a berendezéseket 48 óra időtartamra lekapcsolták. A mintavételezés egy réses levegő mintavevővel történt (azonos az N6 Anderson mintavevővel) 9 × 90mm műanyag Sabouraud Cloranfenicol agarral ellátott Petri csészén, amely a gombák kimutatására alkalmas. A mintákat az ügyfél által választott helyi laboratóriumban vizsgáltatták meg. Az eredmények CFU egységben voltak számolva légköbméterre vonatkoztatva. (CFU = bármely élő szervezet azon egysége, amely képes szaporodni és kolóniát alkotni vagy reprodukálódni).

 

Eredmények

Az alábbi táblázat és a grafikon tartalmazza a hűtőkamra levegőjében található penészgombák mennyiségének 96,81%-os csökkenését 72 óra elteltével, illetve a 48 órás üzemen kívüli periódus utáni 89,5%-os növekedést a penészgombák számában. A fenti eredmények a technológia nagy effektivitását mutatják, tekintve hogy a teszt helyszínén a légtér induló (=kontroll) penészgomba szennyezettsége igen magas volt, de a teszt (kezelési) idő meglehetősen rövid volt.

holland huto tablazat - Nagykereskedelmi hűtőház üzem - Hollandia - A levegőben található penészgombák mennyiségét csökkentő kísérlet az Airocide technológiával. - 1
holland huto diagramm - Nagykereskedelmi hűtőház üzem - Hollandia - A levegőben található penészgombák mennyiségét csökkentő kísérlet az Airocide technológiával. - 2

Kíváncsi, hogy az ön vállalatánál hogyan segítené az Airocide a levegőminőség javítását?

airocide logo white 297 61 - Nagykereskedelmi hűtőház üzem - Hollandia - A levegőben található penészgombák mennyiségét csökkentő kísérlet az Airocide technológiával. - 3

Airocide Info

Hogy működik?

Gyakori kérdések
NASA és az Airocide

Rólunk

Légtisztítók összehasonlítása

Otthonra

Egészséges élethez

Kisbabásoknak

Kisállat kedvelőknek

Allergiában szenvedőknek

Termékválasztó

Vállalatoknak

Rendelőknek

Egészségügyi intézmények

Borászatok

Húsüzemek

Hűtőházak

Zöldség-gyümölcs tárolás

Virágkertészetek

Fitness-termek

Esettanulmányok

Vásárlás

Webshop

Kapcsolat
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
Barion card payment mark 2017 - Nagykereskedelmi hűtőház üzem - Hollandia - A levegőben található penészgombák mennyiségét csökkentő kísérlet az Airocide technológiával. - 4