Az Airocide tervezési protokollok folyamata

 

Az Airocide légtisztító rendszer elemeinek megfelelő kiválasztása és zavartalan működése érdekében több tényezőre is kiemelt figyelmet kell fordítani. Különösen igaz ez a nagyobb méretű vállalati terek vagy helyiségek esetén.
Az alábbiakban egy olyan tervezési segédlet található, mely segít az adott helyiségre vonatkozó releváns információk összegyűjtésében és rendszerezésében.

Az adott helyiség felmérése:

 • Mire használják a termet?
 • Az Airocide az ügyfél mely problémáira nyújt megoldást (pl. gomba, élesztőgomba, baktérium stb.)?
 • Van bármilyen fénykép és/vagy diagram, mely részletes leírást ad a szóban forgó teremről?
 • A terem mely részein áll rendelkezésre elektromos áram?
 • Van olyan dolog a teremmel kapcsolatban, amellyel esetleg számolnunk kell (pl. kifelé és befelé közlekedő villástargonca)?
 • HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning – fűtő, szellőztető és légkondicionáló) rendszer megléte esetén tudni kell, mely helyiségek tartoznak a rendszerhez, mennyi friss levegőt szív be a rendszer (mekkora az átfolyási sebessége), valamint lehetőség szerint ismerni kell a szellőzőcsövek méreteit is.
 • A teljes térfogatmennyiség kiszámítása:

Teljes térfogat = kezdeti térfogat + kicserélt levegő mennyisége + 5,6 köbméter minden ajtó és ablak esetén.
Kezdeti térfogat = a terület térfogata (hosszúság (h) × szélesség (sz) × magasság (m)) méterben megadva.
Légcsere = HVAC rendszer megléte esetén a levegő teljes térfogatának óránkénti cserélése.

Figyelem! A HVAC rendszerek az egyes helyiségekben némely esetben igen nagy átfolyási sebességgel üzemelnek, ez pedig azt eredményezni, hogy feleslegesen sok Airocide egységet kell üzemeltetni egyetlen szobában. Ebben az esetben a teljes térfogat meghatározásához kiszámoljuk a HVAC rendszerrel felszerelt szobák, valamint a szellőztető csatornák méreteit, ezt követően pedig Airocide egységeket szerelünk fel azokban a szobákban, ahol kivezető nyílások vannak. Mind ehhez természetesen figyelembe vesszük a HVAC rendszer levegőcserélési mértékét.

Az ipari Airocide egységek légtisztítási időire vonatkozó számítások:

 • GCS-25: 34 m³/h
 • GCS-50: 57 m³/h
 • GCS-100: 43 m³/h*

*A GCS-100-ra a nagyobb katalitikus reaktor miatt lassabb átfolyási sebesség jellemző

Javaslat az Airocide adott helyszínen történő alkalmazására:

Az Airocide háromféle hivatalos jelölést használ a termékcsaládon belül. Emiatt nagyon fontos, hogy pontos és érthető választ kapjunk a fent ismertetett egyes és kettes kérdésekre. Erre értelemszerűen nincs minden esetben lehetőség. Emiatt az alábbi leírások lehetővé teszik, hogy az ügyfél pontosan kiválassza az adott terület adottságainak figyelembevételével a számára megfelelő terméket. A leírásokat szabadon kimásolhatja, szükség esetén lefordíthatja, a kiemelt pontoknál pedig nyugodtan alkalmazhatja a lenti képleteket a saját adatainak megfelelően. Az Airocide csapat külön kéri, hogy az összes lehetőségről tájékoztassa az ügyfeleket, hogy egyéni igényeiknek legmegfelelőbb megoldásban részesüljenek.

Egyes (legenyhébb) protokoll:

Az egyes protokoll esetén az adott helyiség teljes levegő térfogata keresztüláramlik az Airocide fotokatalitikus oxidáció elven működő reakciókamráján naponta egy alkalommal. Ezt az eljárást kevésbé problémás, szigorú tisztítási előírások melletti területekhez ajánljuk. Az egyes protokollt alkalmazóknál általában megfelelő volt a beltéri levegő minősége, melynek romlására viszont potenciális problémaként tekintenek. E protokoll általános megoldást nyújt egy ilyen jövőbeli problémára. A GCS-50 átfolyási sebessége 57 m³/h, a GCS-100-é pedig 43 m³/h. A GCS-100-ra a nagyobb katalitikus reaktor miatt kisebb átfolyási sebesség jellemző. A GCS-100 lassítja az etilén gáz, valamint bizonyos gombatörzsek okozta idő előtti érést. A termékcsalád nagyobb felületű reakciókamrával felszerelt tagjaként csökkenti a levegő minőségét rontó tényezőket.

Köbméterrel való számítás:
(Teljes térfogat ÷ 24,0) ÷ 2.0 ÷ 57 m³/h = GCS-50 egységek száma
(Teljes térfogat ÷ 24,0) ÷ 2.0 ÷ 43 m³/h = GCS-50 egységek száma
Figyelem! Öt tized vagy annál nagyobb tizedesjegy esetén felfelé kell kerekíteni.

 

Kettes (közepes) protokoll

A kettes protokoll esetén az adott helyiség teljes levegő térfogata keresztüláramlik az Airocide fotokatalitikus oxidáció elven működő reakciókamráján naponta négyszer, vagy hat óránként egyszer. E mennyiség igazoltan sikeres a feltüntetett körülmények között. A kettes protokollt azoknak javasoljuk, akiknél az elmúlt időben közepes mértékű problémák jelentkeztek, valamint ahol a levegő minősége kifogásolható volt, a veszteség viszont csak kis részét tette ki az össztermelésnek. Ilyen probléma többek között a gyümölcsökön (vagy virágokon) megjelenő penész, vagy az idő előtti érés jelei. A GCS-50 átfolyási sebessége 57 m³/h, a GCS-100-é pedig 43 m³/h. A GCS-100-ra a nagyobb katalitikus reaktor miatt kisebb átfolyási sebesség jellemző. A GCS-100 lassítja az etilén gáz, valamint bizonyos gombatörzsek okozta idő előtti érést. A termékcsalád nagyobb felületű reakciókamrával felszerelt tagjaként csökkenti a levegő minőségét rontó tényezőket.

Köbméterrel történő számolás:
(Teljes térfogat ÷ 6,0) ÷ 2.0 ÷ 57 m³/h = GCS-50 egységek száma
(Teljes térfogat ÷ 6,0) ÷ 2.0 ÷ 43 m³/h = GCS-100 egységek száma
Figyelem! Öt tized vagy annál nagyobb tizedesjegy esetén felfelé kell kerekíteni.

 

Hármas (legszigorúbb) protokoll

A hármas protokoll esetén az adott helyiség teljes levegő térfogata keresztüláramlik az Airocide fotokatalitikus oxidáció elven működő reakciókamráján óránként legalább egyszer. Ez a legszigorúbb protokoll, mely elpusztítja a gombák és baktériumok 99,9 százalékát, valamint az etilén gáz több mint 80 százalékát. Az eljárás olyan területek esetében ajánlott, ahol komoly problémák merültek fel, így drasztikus lépésekre van szükség; ilyen probléma többek között a teljes termékveszteség vagy egy közeli szabályzó intézkedés. A GCS-50 átfolyási sebessége 57 m³/h, a GCS-100-é pedig 43 m³/h. A GCS-100-ra a nagyobb katalitikus reaktor miatt lassabb átfolyási sebesség jellemző. A GCS-100 lassítja az etilén gáz, valamint bizonyos gombatörzsek okozta idő előtti érést. A termékcsalád nagyobb felületű reakciókamrával felszerelt tagjaként csökkenti a levegő minőségét rontó tényezőket.

Köbméterrel történő számolás:
Teljes térfogat ÷ 2,0 ÷ 57 m³/h = GCS-50 egységek száma
Teljes térfogat ÷ 2,0 ÷ 43 m³/h = GCS-100 egységek száma
Figyelem! Öt tized vagy annál nagyobb tizedesjegy esetén felfelé kell kerekíteni.

A GCS-25

A GCS-25 nem szerepel a fenti számítások között. Ennek oka, hogy sokkal kisebb katalizációs kamra van benne, így alkalmazása csak bizonyos területek esetében megfelelő. Az elmúlt időben ilyen területek voltak a telefonközpontok, intenzív osztályok, kemoterápiás kezelésre szolgáló helyszínek, dialízis központok termei, illemhelyek, idősotthonok és börtönök. Ezek elsősorban olyan helyek, ahol figyelembe kellett venni a zajszintet. A GCS-25 csendesebb, emiatt pedig megfelelően alkalmazható a fent említett terekben is. Átfolyási sebessége 34 m³/h, a számolásokat pedig ennek megfelelően kell elvégezni. Élelmiszertárolókban, valamint műtéti szobákban semmilyen körülmények között nem alkalmazható.

Figyelem! Célunk, hogy partnereinknek olyan termékkeretet biztosítsunk, mely segítségével meglévő információk alapján érthető és hasznos tanácsokkal szolgálhatnak ügyfeleiknek. Folyamatosan találunk új és izgalmas területeket az Airocide technológia számára, éppen ezért szükség lehet a fentiekben leírtak esetleges kiegészítésére. Amennyiben egyedi esettel kapcsolatos kérdéssel fordulna az Airocide csapatához, készséggel állunk rendelkezésére egy személyre szabott protokoll kialakításában.

Bármikor örömmel segítünk Önnek abban, hogy megfelelő ajánlatokat biztosítson ügyfele számára. Érdeklődés esetén kérem forduljon bizalommal az Airocide tudomány és technológia részlegéhez:

David A. Ghelerter, a tudomány és technológia részleg igazgatója
E-mail: dghelerter@airocide.com,
Telefon: +1.904.343.6350,
Skype azonosító: dghelerter@akidaholdings.com,
emellett elérhető a WhatsAppon.

Példa az Airocide protokollok alkalmazására

Tegyük fel, hogy egy gyümölcs raktárról megkérdezik a helyi Airocide disztribútort, mit ajánl a hűtőkamrába. Az alábbiakban pontos leírás olvasható az ajánlat menetéről.

Felmérés (az első oldalon található kérdések alapján):

 • A helyiségben gyümölcsöket tárolnak hét napon keresztül.
 • Az ügyfél a gyümölcsök etiléngáz okozta idő előtti érését tapasztalta, valamint a gyümölcs hat hónapja folyamatosan penészesedik. A termék legalább 10%-át rendszeresen ki kell dobni.
 • Jó minőségű fényképeket kaptunk a raklapok elhelyezkedéséről.
 • Elekromos áram a hűtőkamra mind a négy falában rendelkezésre áll.
 • A hűtőkamrához egy ajtó tartozik, amelyet naponta körülbelül ötször nyitnak ki villástargonca miatt.
 • A hűtőkamrában nincs HVAC rendszer, így légmozgás sincs a létesítmény és a kinti környezet között.
 • Kezdeti térfogat = [19,8 m (h) × 19,8 m (sz) × 6,1 m (m)] = 2391 m³
 • Teljes térfogat = kezdeti térfogat + kicserélt levegő + 5,6 m³ minden ajtó és ablak esetén = 2391 + 0 + 5,6 = 2397 m³

Az Airocide javasolt alkalmazása a zöldség és gyümölcs raktár esetében:

Figyelem! Megjegyzendő, hogy az előző oldalakon mindegyik protokollhoz külön leírás kapcsolódik, melyeket bizonyos körülményhez igazítottunk. Megjegyzendő továbbá a követhető matematikai számítások, valamint a kapott végeredményt igazoló leírások megléte. 

Egyes (legenyhébb) protokoll:

Az egyes protokoll esetén a zöldség és gyümölcs raktár teljes levegő térfogata keresztüláramlik az Airocide fotokatalitikus oxidáció elven működő reakciókamráján naponta egy alkalommal. Ezt az eljárást kevésbé problémás, szigorú tisztítási előírások melletti területekhez ajánljuk. Az egyes protokollt alkalmazóknál általában megfelelő volt a beltéri levegő minősége, melynek romlására viszont potenciális problémaként tekintenek. E protokoll általános megoldást nyújt egy ilyen jövőbeli problémára. A GCS-50 átfolyási sebessége 57 m³/h, a GCS-100-é pedig 43 m³/h. A GCS-100-ra a nagyobb katalitikus reaktor miatt kisebb átfolyási sebesség jellemző. A GCS-100 lassítja az etilén gáz, valamint bizonyos gombatörzsek okozta idő előtti érést. A termékcsalád nagyobb felületű reakciókamrával felszerelt tagjaként csökkenti a levegő minőségét rontó tényezőket. Mivel adott a magas mértékű termékveszteség, ez a protokoll csak időlegesen (néhány hónapig vagy negyedévig) alkalmazható, míg helyette meg nem valósul a közepes vagy legszigorúbb protokoll.

(2396,6 ÷ 24) ÷ 2,0 ÷ 57 m³/h = 1 darab GCS-50 egység
(2396,6 ÷ 24) ÷ 2,0 ÷ 43 m³/h = 1 darab GCS-100 egység

Az egységeket a raktár szélei mentén kell felszerelni ott, ahol biztosan nem ütközhet bejéjük dolgozó vagy berendezés.

 

Kettes (közepes) protokoll:

A kettes protokoll esetén a zöldség és gyümölcs raktár teljes levegő térfogata keresztüláramlik az Airocide fotokatalitikus oxidáció elven működő reakciókamráján naponta négyszer, vagy hat óránként egyszer. E mennyiség igazoltan sikeres a feltüntetett körülmények között. A kettes protokollt azoknak javasoljuk, akiknél az elmúlt időben közepes mértékű problémák jelentkeztek, valamint ahol a levegő minősége kifogásolható volt, a veszteség viszont csak kis részét tette ki az össztermelésnek. Ilyen probléma többek között a gyümölcsökön (vagy virágokon) megjelenő penész, vagy az idő előtti érés jelei. A GCS-50 átfolyási sebessége 57 m³/h, a GCS-100-é pedig 43 m³/h. A GCS-100-ra a nagyobb katalitikus reaktor miatt kisebb átfolyási sebesség jellemző. A GCS-100 lassítja az etilén gáz, valamint bizonyos gombatörzsek okozta idő előtti érést. A termékcsalád nagyobb felületű reakciókamrával felszerelt tagjaként csökkenti a levegő minőségét rontó tényezőket. A fenti információkat figyelembevéve a kettes protokoll is kézenfekvő megoldás, viszont a nagy arányú termékveszteség miatt a későbbiekben szükség lehet az egységek számának módosítására.

(2396,6 ÷ 6,0) ÷ 2,0 ÷ 57 m³/h = 4 darab GCS-50 egység
(2396,6 ÷ 6,0) ÷ 2,0 ÷ 43 m³/h = 5 darab GCS-100 egység

Az egységeket a raktár szélei mentén kell felszerelni ott, ahol biztosan nem ütközhet bejéjük dolgozó vagy berendezés.

Hármas (legszigorúbb) protokoll:

A hármas protokoll esetén a zöldség és gyümölcs raktár teljes levegő térfogata keresztüláramlik az Airocide fotokatalitikus oxidáció elven működő reakciókamráján óránként legalább egyszer. Ez a legszigorúbb protokoll, mely elpusztítja a gombák és baktériumok 99,9 százalékát, valamint az etilén gáz több mint 80 százalékát. Az eljárás olyan területek esetében ajánlott, ahol komoly problémák merültek fel, így drasztikus lépésekre van szükség; ilyen probléma többek között a teljes termékveszteség vagy egy közeli szabályzó intézkedés. A GCS-50 átfolyási sebessége 57 m³/h, a GCS-100-é pedig 43 m³/h. A GCS-100-ra a nagyobb katalitikus reaktor miatt lassabb átfolyási sebesség jellemző. A GCS-100 lassítja az etilén gáz, valamint bizonyos gombatörzsek okozta idő előtti érést. A termékcsalád nagyobb felületű reakciókamrával felszerelt tagjaként csökkenti a levegő minőségét rontó tényezőket. A viszonylag nagy arányú (10% feletti) termékveszteségre való tekintettel ez a protokoll a legmegfelelőbb a zöldség és gyümölcs raktár esetében.

2396,6 ÷ 2,0 ÷ 57 m³/h = 21 darab GCS-50 egység
2396,6 ÷ 2,0 ÷ 43 m³/h = 28 darab GCS-100 egység

Az egységeket a raktár szélei mentén kell felszerelni ott, ahol biztosan nem ütközhet bejéjük dolgozó vagy berendezés.

Vállalati termékvonal

Légtisztítás a legnagyobb hatékonysággal.

Kérdése van? Adja meg nevét, telefonszámát és mi visszahívjuk.