Paradicsom hűtőház

Esettanulmány:

Romlandó áruk megóvásának technológiája

Az Airocide PCO (Photocatalitic Oxidation) eljárás egy NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a Airocide termékvonal különböző berendezéseinél is alkalmaznak. A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az Airocide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására/eliminálására /elpusztítására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban vagy akár az egészségügyi intézményekben (az Airocide szerepel az FDA II. osztályba sorolt orvostechnikai eszköz listáján).

 

Összefoglaló

A klinikai tanulmány az Airocide PCO (Photocatalytic Oxidation) levegőfertőtlenítő rendszer alkalmazásáról egy nagykereskedelmi paradicsomhűtő és tároló üzemben zajlott. Az eredmények azt mutatják, hogy a levegőben található penészgombák és baktériumok mennyisége a berendezés 48 órás működtetése után már jelentősen csökkent. A hűtő légterében a berendezés beüzemelése utáni első 24 óra elteltével a penészgombák mennyisége 54%-al, 48 óra múlva pedig 62%-al csökkent. A levegőben található baktériumok mennyisége az első 24 óra múlva 75%-al, majd 48 óra múlva 100%-al csökkent.

A körülmények

A tanulmány során vizsgált paradicsomhűtő befogadótere 552 m³ volt. A hűtő hőmérséklete a teszt 1. és 2. napján 13 °C, a 3. napon pedig 9 °C volt. A relatív páratartalom 60-70% volt a teszt periódus ideje alatt. A raktár telítettsége az első napon 60%-os, a 2. napon 40%-os, a 3. napon pedig 90%-os volt. A teszt során a légtér párásító berendezés működött. A hűtő ajtói a nap folyamán nyitva voltak a műanyag térelválasztók használata mellett. A mintavételezések során nem volt megszakítás.

A protokoll

A tanulmány elkészültéhez szükséges mintavételezések alatt az üzemben a szokásos napi tevékenységek folytak. Az első mintavételezési napon (2003. 12. 03.) két mintát vettek a hűtő légteréből és egy mintát összehasonlításképpen a fő raktár légteréből (a hűtőn kívülről). Ezek a minták az Airocide PCO (Photocatalytic Oxidation) berendezés beüzemelése előtt lettek begyűjtve. A két hűtőből vett levegő minta átlaga volt a hűtő általános penészgomba és baktérium szennyezettségének a viszonyító száma.

A második napon (2003.12. 04.) a fenti három mintát úgy gyűjtötték be, hogy a két GCS-100-as berendezés 24 órán át már üzemelt a hűtőben. A harmadik napon (2003. 12. 05.) a fenti három mintát úgy gyűjtötték be, hogy a két GCS-100-as berendezés 48 órán át már üzemelt a hűtőben. A levegőmintákat egyszakaszos Andersen N6 levegőmintavevő és 15×100 mm-es műanyag Petricsésze segítségével vették le Andersen az IAQA (Indoor Air Quality Association) és a National Industrial Hygienists Association által felállított protokollnak megfelelően. Minden mintát egy burgonya dextróz agar lemezen, valamint egy Rose Bengal Agar táptalajon (baktérium táptalaj) oltottak le. Minden agar lemez 28,3L/m levegőáramnak volt kitéve 3 percre. Az eredményeket CFU egységben adták meg légköbméterre vonatkoztatva (CFU: bármely élő szervezet azon egysége, amely képes szaporodni és kolóniát alkotni, vagy reprodukálódni).

Eredmények

Az alábbi táblázat tartalmazza a hűtő légterében a berendezés beüzemelése utáni penész-gombák mennyiségét, amely 24 óra után 54%-al, 48 óra után 62%-al csökkent. A levegőben található baktériumok mennyisége az első 24 óra után 75%-al, 48 óra után 100%-al csökkent. Ez komoly eredmény különösen a hűtőkamrán kívül mért értékekhez képest, ahol a penész spórák száma 59%-al, a baktériumok száma pedig 228%-al emelkedett a 48 órás időszak alatt.

Kíváncsi, hogy az ön vállalatánál hogyan segítené az Airocide a levegőminőség javítását?

Airocide Info

Hogy működik?

Gyakori kérdések
NASA és az Airocide

Rólunk

Légtisztítók összehasonlítása

Otthonra, irodába

Egészséges élethez

Kisbabásoknak

Kisállat kedvelőknek

Allergiában szenvedőknek

Termékválasztó

Vállalatoknak

Rendelőknek

Egészségügyi intézmények

Borászatok

Húsüzemek

Hűtőházak

Zöldség-gyümölcs tárolás

Virágkertészetek

Fitness-termek

Esettanulmányok

Vásárlás

Webshop

Kapcsolat
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató