Paradicsom hűtőház
Esettanulmány:
Romlandó áruk megóvásának technológiája
Az Airocide PCO (Photocatalitic Oxidation) eljárás egy NASA által kifejlesztett levegőfertőtlenítési rendszer, amelyet a Airocide termékvonal különböző berendezéseinél is alkalmaznak. A romlandó termékek minőségének megóvása és élelmiszerbiztonsági célból az Airocide technológiát a levegőben található patogén és nem patogén mikroorganizmusok vegetatív és spóra állapotú (baktériumok, penészek és gombák, vírusok és poratkák) allergének és veszélyes illó szerves vegyületek (VOC) eltávolítására/eliminálására /elpusztítására fejlesztették ki, és széles körben alkalmazzák lakóépületekben, kormányzati, és kereskedelmi ingatlanokban vagy akár az egészségügyi intézményekben (az Airocide szerepel az FDA II. osztályba sorolt orvostechnikai eszköz listáján).
Összefoglaló
A klinikai tanulmány az Airocide PCO (Photocatalytic Oxidation) levegőfertőtlenítő rendszer alkalmazásáról egy nagykereskedelmi paradicsomhűtő és tároló üzemben zajlott. Az eredmények azt mutatják, hogy a levegőben található penészgombák és baktériumok mennyisége a berendezés 48 órás működtetése után már jelentősen csökkent. A hűtő légterében a berendezés beüzemelése utáni első 24 óra elteltével a penészgombák mennyisége 54%-al, 48 óra múlva pedig 62%-al csökkent. A levegőben található baktériumok mennyisége az első 24 óra múlva 75%-al, majd 48 óra múlva 100%-al csökkent.
A körülmények
A tanulmány során vizsgált paradicsomhűtő befogadótere 552 m³ volt. A hűtő hőmérséklete a teszt 1. és 2. napján 13 °C, a 3. napon pedig 9 °C volt. A relatív páratartalom 60-70% volt a teszt periódus ideje alatt. A raktár telítettsége az első napon 60%-os, a 2. napon 40%-os, a 3. napon pedig 90%-os volt. A teszt során a légtér párásító berendezés működött. A hűtő ajtói a nap folyamán nyitva voltak a műanyag térelválasztók használata mellett. A mintavételezések során nem volt megszakítás.
A protokoll
A tanulmány elkészültéhez szükséges mintavételezések alatt az üzemben a szokásos napi tevékenységek folytak. Az első mintavételezési napon (2003. 12. 03.) két mintát vettek a hűtő légteréből és egy mintát összehasonlításképpen a fő raktár légteréből (a hűtőn kívülről). Ezek a minták az Airocide PCO (Photocatalytic Oxidation) berendezés beüzemelése előtt lettek begyűjtve. A két hűtőből vett levegő minta átlaga volt a hűtő általános penészgomba és baktérium szennyezettségének a viszonyító száma.
A második napon (2003.12. 04.) a fenti három mintát úgy gyűjtötték be, hogy a két GCS-100-as berendezés 24 órán át már üzemelt a hűtőben. A harmadik napon (2003. 12. 05.) a fenti három mintát úgy gyűjtötték be, hogy a két GCS-100-as berendezés 48 órán át már üzemelt a hűtőben. A levegőmintákat egyszakaszos Andersen N6 levegőmintavevő és 15×100 mm-es műanyag Petricsésze segítségével vették le Andersen az IAQA (Indoor Air Quality Association) és a National Industrial Hygienists Association által felállított protokollnak megfelelően. Minden mintát egy burgonya dextróz agar lemezen, valamint egy Rose Bengal Agar táptalajon (baktérium táptalaj) oltottak le. Minden agar lemez 28,3L/m levegőáramnak volt kitéve 3 percre. Az eredményeket CFU egységben adták meg légköbméterre vonatkoztatva (CFU: bármely élő szervezet azon egysége, amely képes szaporodni és kolóniát alkotni, vagy reprodukálódni).
Eredmények
Az alábbi táblázat tartalmazza a hűtő légterében a berendezés beüzemelése utáni penész-gombák mennyiségét, amely 24 óra után 54%-al, 48 óra után 62%-al csökkent. A levegőben található baktériumok mennyisége az első 24 óra után 75%-al, 48 óra után 100%-al csökkent. Ez komoly eredmény különösen a hűtőkamrán kívül mért értékekhez képest, ahol a penész spórák száma 59%-al, a baktériumok száma pedig 228%-al emelkedett a 48 órás időszak alatt.

Kíváncsi, hogy az ön vállalatánál hogyan segítené az Airocide a levegőminőség javítását?

Airocide Info
Hogy működik?
Rólunk
Légtisztítók összehasonlítása
Otthonra, irodába
Egészséges élethez
Kisbabásoknak
Kisállat kedvelőknek
Allergiában szenvedőknek
Termékválasztó
Vállalatoknak
Rendelőknek
Egészségügyi intézmények
Borászatok
Húsüzemek
Hűtőházak
Zöldség-gyümölcs tárolás
Virágkertészetek
Fitness-termek
Vásárlás
Webshop
